niedziela, 27 października 2013

Kalafior


Uwielbiam zupy i muszę przyznać, że często goszczą na moim stole. Kupiłam małą dynię i zrobię po raz kolejny nieco kremu.

Natomiast wczoraj, aby nie było jesiennej monotonii w kuchni chciałam zrobić coś czego dawno u mnie nie było. I okazało się, że w promocji są kalafiory. Zatem do dzieła.

Podstawą każdej mojej zupy jej wywar warzywny

Składniki:
2-3 marchewki
kawałek selera
korzeń pietruszki
ewentualnie por lub cebula
liść laurowy
ziele angielski
sól
pieprz
oraz w zależności od zupy liście koperku, pietruszki, selera lub innego warzywa

Zupa kalafiorowa

Składniki:
kalafior
ok.1/2 kg ziemniaków
koperek

Wywar do kalafiorowej to nic innego jak obranie, pokrojenie (w tym wypadku w drobną kostkę), dodanie przypraw, zalanie zimną wodą i wstawienie na ogień.

W tym czasie obieram ziemniaki i również kroję w kostkę. Ich ilość zależy tak naprawdę od waszego gustu. Kalafiora myję i rozkładam na różyczki, a następnie na drobniejsze części. Gdy wywar zaczyna się gotować wrzucam ziemniaki. Po kilku minutach dodaję kalafiora i gotuję wszystko do miękkości.

Zupa prosta, łatwa i przyjemna. Niekiedy mam jednak chęć na krem. Wtedy gotuję bez przykrycia lub dodaję mniej wody i na koniec wszystko miksuję.

Ponieważ dodałam duuuże warzywa zupy wyszło sporo. Jednak jest na tyle pyszna, że mogę ją zjeść śmiało nie tylko na obiad.



1 komentarz: