wtorek, 5 listopada 2013

Hummus z zielonego groszku

Kiedy zupełnie nie wiem czym mam posmarować kanapki sięgam po hummus. Można go zrobić z tak wielu warzyw i w tak szybkim czasie, że uważam go za smarowidło idealne.




Hummus z zielonego groszku

Składniki:
groszek około jedna szklanka (z puszki, mrożony lub świeży)
trzy łyżki oliwy
woda przegotowana lub źródlana
sól
pieprz
chilli
pół pęczka pietruszki
jeden duży ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy urządzenie w którym będziemy blendować nasze składniki. Do pojemnika wrzucamy ugotowany groszek, wlewamy oliwę i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Czosnek, chilli oraz pietruszkę siekamy na desce po czym dodajemy do reszty składników. Całość miksujemy. W zależności od pożądanej przez nas konsystencji dodajemy wodę. Ja zwykle dodaję około trzech łyżek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać jej znacznie więcej i uzyskać bardzo lejącą masę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz