Składniki:
dwa karczochy
główkę brokułów
kawałek papryczki chilli
jedną cebulę (najlepiej czerwoną)
sok z połowy cytryny
garstka świeżej pietruszki
garść migdałów
Sposób przyrządzenia:
Umyj karczochy z zewnątrz oraz między liśćmi bez urywania ich. Skrop całość sokiem z cytryny, co pozwoli na zachowanie ich pięknego koloru. Gotuj główki we wrzątki przez około 40 minut lub do momentu, kiedy są miękkie i liście dają się łatwo oddzielić. Kilka minut przed końcem gotowania karczochów możesz dodać do garnka różyczki brokułów. Po wyjęciu przelewamy zimną wodą. Wyjmij jedynie jadalne części karczochów i pozostaw do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzej nieco oleju rzepakowego lub kokosowego. Zeszklij cebulę, dodaj drobno posiekane chilli i skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj na koniec brokuły i smaż jeszcze chwilę. Całość przełóż na talerz, posyp świeżą pietruszką i migdałami.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz