sobota, 23 listopada 2013

Sałatka ziemniaczana

Sklep. A w sklepie cała ściana lodówek. A w lodówkach mnóstwo plastikowych pojemników. I usłyszałam: "Chcę to. Kupmy tę sałatkę ziemniaczaną". Poszłam po rozum do głowy i zrobiłam w domu.

Składniki:
kilogram ziemniaków
3 ogórki kiszone
4 jajka
średnia cebula (najlepiej czerwona)
garść koperku
łyżeczka musztardy
dwie łyżki majonezu
jogurt
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki obieramy i gotujemy, ale trzeba uważać, aby nie były rozgotowane. Po wystygnięciu kroimy razem z ogórkami i cebulą w kosteczkę taką jak lubicie. Ja uważam, że drobna pasuje do jajek, cebuli i ogórków, natomiast nieco większa może być dla ziemniaków. Do tego dodajemy posiekany koperek, musztardę, majonez i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli całość jest zbyt gęsta dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu. Może służyć jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz